2018. április 11.-vel életbe lépett az uniós akril-amid rendelet.

A rendelet célja, hogy az előállítók és forgalmazók csökkentsék az élelmiszerek rákkeltő hatású akrilamid szintjét.

Az akril-amid vízoldékony szerves vegyület, mely aszparaginból és cukrokból jön létre bizonyos – jellemzően a zsiradékban és másként 120 °C felett sütött szénhidrátban gazdag – élelmiszerekben.

A rendelet felsorolja azokat az élelmiszereket, melyek előállítása esetén kockázatcsökkentő intézkedéseket kell végrehajtani. Ezek az olajban sütött burgonya, burgonyaszirom, snack, sós keksz, kenyér, reggeli gabonapelyhek, finom pékáru, kávé és pótkávé, bébiételek, csecsemőknek szánt gabona alapú élelmiszerek.

A rendelet meghatározza a referencia szinteket, a kockázatcsökkentő intézkedéseket, azok végrehajtásának ellenőrzését, valamint a mintavétel, és elemzés előírásait.

Kapcsolódó cikkek: 🙂 itt,🙂  itt és itt 🙂 .