2019-ben húsz százalékos NETA növekedés

2019-ben húsz százalékos NETA növekedés

Január 1.-től, általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (NETA) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is.

Január 1-től nő az üdítőital, a szörp, a taurint tartalmazó és nem tartalmazó energiaital, a cukrozott kakaópor, az előrecsomagolt cukrozott készítmény, a sós snack, az ételízesítő, az ízesített sör, az alkoholos frissítő és a gyümölcsíz adómértéke – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az elfogadott jogszabály-módosítással az üdítőitalok adómértéke literenként 7 forintról 15 forintra emelkedik.

Összegyűjtöttük, mi minden változik a vállalkozások életében az új évtől.

Sokkal kevesebb cafeteriát adhatnak a cégek a dolgozóiknak

Az egyik legfontosabb változás 2018-hoz képest az, ami a cafeteriával történik. Hiába kérték a kormányt az érdekképviseletek a nyári adócsomag megszavazása után, mégis eltűnik a cafeteria kedvezményes adózása. A béren kívüli juttatások közül egyedül a SZÉP-kártya adózása marad kedvező az új évben, gyakorlatilag az összes többi juttatás után a munkabérnek megfelelően kell január 1-jétől fizetni a közterheket. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. úgy döntött, hogy meg is szünteti az Erzsébet-utalványokat, a most forgalomban lévőket 2019. december 31-ig lehet felhasználni.

Tovább egyszerűsödik az adóbevallás

Nagy adócsökkentésekre nem érdemes számítani 2019-ben – kivételt a tej áfája jelent – de így is sok változásra készülhettek fel a cégek, valamint a vállalkozók. Ez lesz például az első év, amikor már az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít az adóhivatal. A cégeknél is lesz minek örülni: a korábbi hatéves bérmegállapodás alapján a szociális hozzájárulási adó 19,5-ről 17,5 százalékra csökken. A legkisebb vállalkozások sem járnak rosszul, akkor is megkapják az alanyi adómentességet, ha az eddigi 8 millió forint bevételt átlépik, az új értékhatár 12 millió forint. Ezen kívül nem kell áfát felszámítaniuk, fizetniük, és áfabevallást sem kell benyújtaniuk.

A kormány azt szeretné, hogy minél többen válasszák a kisvállalati adót: aki akarja, kedvezőbb feltételek mellett – például 500 milliós helyett 1 milliárd forintos bevételi értékhatárral – már december 1-je óta bejelentkezhetett a Kisvállalati Adó (kiva) hatálya alá, így januártól adózhat az új rendszer szerint. Az egyszerűsített vállalkozói adót viszont csak 2018. december 20-ig lehetett választani, igaz, aki eddig evás volt, az is marad.

forrás: HVG

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

 

Vissza a hírek oldalra