5 & 5 tipp, hogy ragadjon a tészta

5 & 5 tipp, hogy ragadjon a tészta

Élelmiszer-biztonsági tanácsok a konyhánkba

„Háztartások menüsorában a tészta egy alap hozzávalója az ételeknek. Köretként, egytálételként, süteményben egyaránt felhasználhatjuk. A főzésnél nem csak a finom ízek összhangjára, hanem az élelmiszer-biztonságra is érdemes odafigyelni. ” – áll a szupermenta.hu, a Nébih termékteszt oldalán. Az öt élelmiszer-biztonsági tipp tésztaételek elkészítéséhez, szakmai igazgatónk, Helga is megosztja velünk tapasztalatát.

A Szupermenta javaslatai összefoglalva:

1. A száraztésztát, száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk: ha nem fénytől védett helyen tároljuk, színvesztés, avasodás következhet be, illetve párás légtérben mikrobiológiai károsodást eredményezhet.

2. Ha kibontunk egy csomag tésztát és nem használjuk fel az egészet: akkor a maradékot mindig szorosan zárjuk le, vagy tegyük át egy jól zárható dobozba, így elkerülhető a más és állati eredetű szennyeződések ételbe való kerülése.

3. Tiszta konyha, tiszta kéz: munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan mossunk kezet, valamint a főzéshez, előkészítéshez használt edényeket és eszközöket, az élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossuk le, így megelőzhetőek a fertőzések.

4. Különítsük el az alapanyagokat: a már elkészült, fogyasztásra kész ételektől különítsük el a nyers húsokat, zöldséget és tojást, és ezeket a többi élelmiszertől elkülönítve tároljuk.

5. Gyors lehűtés, hűtött tárolás: elkészített ételeinket fogyasszuk frissen, ne hagyjuk huzamosabb ideig szobahőmérsékleten állni és hűtőszekrényben se tároljuk 2-3 napnál tovább a megmaradt ételt!
(Forrás: NÉBIH)

Szárazt tészta helyett magunk is készíthetünk friss tésztát-mondja Helga-, mely ízében, állagában jelentősen különbözik a boltban kapható szárított verzióktól.

Helga biztonsági tippjei a tésztakészítéshez:

1. Mindig friss, fertőtlenített tojásokat használjunk, tároláskor tartsuk be a válogató vagy csomagolóüzem előírásait.

Természetes anyagokkal is lehet színezni a tésztánkat

2. A liszteket szitáljuk át. Ennek nem csak technológiai okai vannak, hanem az esetlegesen hibás csomagolás vagy raktározás során beleköltözött lakókat (pl. a moly) kiszűrhetjük.

3. Dolgozzunk tiszta kézzel, gyorsan és alaposan.

Alap parmezánnal és darált hússal

4. Az elkészült tésztát felhasználhatjuk azonnal, de szárítva légmentesen lezárva (1 hónap) vagy becsomagolva, lefagyasztva (3 hónap) is tárolhatjuk.

 

5. A szószok alapját zöldségek adják. A legfinomabb alapanyag a saját kertünkből kerülhet ki – ha van ilyen. Ekkor biztosak lehetünk a termény előállításának körülményeiben és a minőségében. Amennyiben vásárolnunk kell az alapanyagot, keressünk kistermelőt és bizonyosodjunk meg arról, hogy permetezés esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő letelt.

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra