A tejfel felhajtás

 

A Magyarországon óriási népszerűséget élvező terméket vizsgálta a Szupermenta (NÉBIH) nem is véletlenül, hiszen igen széles a kínálat a termékpalettán. 50 márka, több mint 200 féle terméke és még több kiszerelése, a 10%-tól a 25%-ig terjedő zsírtartalommal, és ehhez hozzájárulnak még a növényi zsír felhasználásával készült „imitációk”.

A szupermenta.hu oldalon megjelent közleményben a szakértők a tejfölöket zsírtartalom szerinti kategóriánként vizsgálták és mivel egyre népszerűbbek a sajátmárkás-termékek 2 külföldi és 29 hazai terméket helyeztek nagyító alá, amit 17 különböző üzemben állítanak elő.

20%-os zsírtartalmú termékeket vizsgálva, a legtöbbet élőflórás, homogénezett és magas hőmérsékleten hőkezelt termékként jelölték. 7 tejfölön szerepelt a magyar terméket jelző védjegy, és 6 terméken volt látható a Tejszív embléma. Az élelmiszer-biztonsági paramétereken túl az analízisek fókuszában a Magyar Élelmiszerkönyvi megfelelés állt, azaz ellenőrizték – többek között – a zsírtartalmat, a kultúrából származó tejsavbaktériumok számát, valamint a hamisításra utaló jegyeket, nem megengedett adalékanyag használatát és a jelöléseket is.

A NÉBIH szerint, azért „Nem fenékig tejfel

A 31 tejfölből 15-tel szemben kellett valamilyen probléma miatt eljárást indítani, amiből 3 esetben élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak a Nébih ellenőrei. Megnyugtató eredmény, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült.Egy tejfölnél problémát jelentett a penész, amit a hatósági érzékszervi vizsgálatok során tapasztaltak a szakemberek.

20 %-os zsírtartalmú tejfölök vizsgálatának helyezettjei

Szintén hiba volt, hogy a tejsavbaktériumok száma egy terméknél nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget (10ˆ6/g). Ugyanennél a terméknél volt probléma, hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket.

Komolyabb jelölési hibának számított, hogy egy terméken „gluténmentes” feliratot használt az előállító. Ez azért kifogásolható, mert minden tejföl természetes módon gluténmentes, így a gluténmentes felirat félrevezető. A legtöbb problémát a zsírtartalom okozta. 13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalmat mutatott ki a laboratórium.

A Nébih 15 termékkel szemben indított eljárást. 12 termék gyártói figyelmeztetésben részesülnek, míg 3 termék előállítója élelmiszer-ellenőrzési bírságot kap, melynek összege kb. 700.000 Ft lesz.égeredményben a 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében első helyen a Coop tejföl végzett. Második lett a Magyar tejföl, míg harmadikként a Lipóti tejföl zárt. Gratulálunk a sikeres eredményekhez!

(forrás: NÉBIH)

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra