Deltában az afrikai sertéspestis

 

Az év elejétől kezdve cikkek hírzuhatagát közli a NÉBIH az ukrán, román és magyar vaddisznókban és háztáji állományokban talált kórokozó terjedéséről.

Mindamellett, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) nem jelent veszélyt az emberre, a hatóság folyamatosan felhívja az állattartók figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének, megállításának érdekben! „Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek, állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszer hulladékot („moslékot”) pedig soha ne adjunk a sertéseknek!”-áll a NÉBIH közleményében.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumi vizsgálatai alapján egy, a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznó tetem bizonyult ASP-vel fertőzöttnek szombaton. A járványügyi nyomozás jelenleg is folyamatban van. Többek között ezért jelölte a fertőzött, valamint a fertőzött területen belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta továbbá a társas vadászatok lebonyolítását, valamint az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte. Fontos, hogy a fertőzött területen élő vaddisznó, vaddisznótest vagy annak húsa nem szállítható ki. A továbbiakban az állategészségügyi hatóság szakemberei elvégzik a fertőzött területen tartott valamennyi házisertés állományban az állatok összeírását is. Ennek során azt is ellenőrizni fogják, hogy a sertéseket olyan módon tartják-e, amely megakadályozza a vaddisznókkal való érintkezést.

További fontos előírás, hogy a fertőzött területen található állattartó helyekről az Európai Unió más tagállamaiba vagy ún. harmadik országba nem lehet sertést szállítani, emellett egyéb esetekben is az állategészségügyi hatóság előzetes engedélyéhez kötött a kiszállítás. A megye teljes területén kiemelten fontos az elhullott vagy beteg sertéseknek az észleléstől számított 24 órán belüli bejelentése és ezen egyedek virológiai vizsgálata.

A román (AGERPES) sajtóból átvett  MTI hír szerint a Duna-deltában az ukrán határtól Dunaszentgyörgy északi ágáig húzódik a karantén. A Duna-deltában több éve tilos a vadászat, de a környezetvédelmi hatóságok éppen az afrikai pestis megelőzése érdekében a 2017 – 2018-as szezonban 60 vaddisznó kilövésére adtak engedélyt az ukrán határral szomszédos térségben. A kór két hete a magyar határ közelében, Szatmár megyében is megjelent: május végén, egy az ukrán – magyar – román hármashatár közelében elpusztult vaddisznó tetemében mutatták ki az ASP vírusát a román hatóságok.

A hivatal közleménye szerint: a magyar Állategészségügyi Szolgálat haladéktalanul kijelölte Magyarországon a megfigyelési zónát. Ez alapján Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területe, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része került korlátozás alá. Ezen a területen az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket, valamint ismertessék a szállítási tilalmakat.

Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjére kiterjedően megjelent az Országos Főállatorvos 2/2018. számú határozata. Az új rendelkezés az ASP járványügyi felmérő (surveillance) program részeként, az ország egész területén végrehajtandó intézkedéseket nevesíti és szabályozza. A jogszabály az afrikai sertéspestis (ASP) helyzet hatékonyabb kezelése érdekében számos változást tartalmaz az egyidejűleg hatályon kívül helyezett 1/2018. számú OFÁ határozatban foglaltakhoz képest- bővebben a NÉBIH oldalán.

A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra