Dobozból a dobogóra, sikeres saját márkás vaníliás jégkrémek

Dobozból a dobogóra, sikeres saját márkás vaníliás jégkrémek

A NÉBIH Szupermenta terméktesztjén a vaníliás nyalánkságokat vizsgáltak, összesen 18 terméket.-olvasható a nebih.hu oldalán.

A szakemberek glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmat is mértek. Élelmiszer-biztonsági szempontból nem akadt gond, viszont jelölési hiányosságok miatt 4 esetben figyelmeztetni kell a vállalkozókat, míg egy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabnak a szakemberek, édesítőszer jogszerűtlen használata miatt.

A jelölés ellenőrzése céljából bekértük a termékek gyártmánylapját vagy termékspecifikációját, illetve az egyes összetevők specifikációját. Fontos ugyanis, hogy a termék csomagolásán feltüntetett információk összhangban legyenek a gyártmánylapban és a termékspecifikációban, illetve az összetevők specifikációjában szereplő adatokkal, hogy a vásárlókat pontosan tájékoztassák a termékről.

A jégkrémek üzemi körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, ízesítő anyagok, gyümölcsök, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készülnek.

A Magyar Élelmiszerkönyv az összetevők alapján 7 jégkrém csoportot különböztet meg: jégkrém, tejjégkrém, tejes jégkrém, gyümölcsjégkrém, szorbé (sorbet), tejes gyümölcsjégkrém, vizes jégkrém.

A tesztelt termékekből 14 „jégkrém” termékmegnevezéssel került a kereskedelmi áruházláncokba, az ellenőrzött termékek közül 2 db termék esetében használták a „tejjégkrém” kifejezést, 1-1 db termék esetében a „tejes jégkrém” és a „tejszínes jégkrém” megnevezéseket.

A biztonsági paraméterek közül minden terméknél ellenőrizték a Salmonella, a Listeria monocytogenes és az Enterobacter fajok jelenlétét, de szerencsére egyik sem volt kimutatható. Szintén vizsgálták, hogy a „mentes”-ként jelölt jégkrémek megfelelnek-e a valóságnak. A glutén-, laktóz-, vagy tejfehérjementes jégkrémek esetében sem volt kifogásolnivaló.

Laboratóriumi vizsgálatot végeztek a következők szerint:
 • mikrobiológiai vizsgálatok (Salmonella spp., Enterobaktérium, Listeria monocytogenes)
 • zsírsavösszetétel (tejeredetű zsírtartalom vizsgálata)
 • zsírtartalom
 • fehérje tartalom
 • cukor tartalom
 • szárazanyag-tartalom
 • szacharóz tartalom
 • szteviol édesítőszer mennyisége
 • laktóz tartalom
 • tejfehérje tartalom
 • gluténtartalom
 • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelése.

„A legkedveltebb dobozos vaníliás jégrém” termék kedveltségi vizsgálat, „vak kóstolásos” módszer segítségével tesztelő, a laikus és szakértői bírálók csoportjának értékelése élén: a Tesco vaníliás jégrém végzett. Megelőzve a második helyezett Gelatelli Bourbon vaníliás jégkrémet és a szintén sajátmárkás Tesco Value vaníliás ízű jégkrémet. A részletes eredményért KATT IDE.

A jégkrémek ellenőrzése során 5 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. „A vaníliás dobozos jégkrémek jelölési hibái” közül, a kisebb jelentőségű jelölési hibák miatt hivatalunk 4 esetben figyelmezteti a felelős vállalkozókat. Egy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor, amelynél a szteviol-glikozidok édesítőszer került felhasználásra, azonban a forgalomban lévő hasonló termékekhez képest a 30 %-os energiacsökkentés nem valósult meg. A bírság várható összege kb. 300.000 Ft lesz.

 

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra