Élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tényezőket pótolták június óta

Élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tényezőket pótolták június óta

A helyszíni vizsgálat során egy hajdúsági tejüzem érlelő helyiségében nagy mennyiségű rovarlárvára bukkantak, továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak.

A júniusi ellenőrzést követően július elején, a Nébih Hajdu-Bihar megyei tejterméket gyártó üzemet függesztett fel ezúttal, mivel a szakemberek súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai tényezőket találtak, megállapították hogy az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan.

Nem gondoskodott az üzemeltető a hűtők kondenzvíz zárt elvezetéséről, de a klímaberendezés is penészes és erősen szennyezett volt. A létesítményben és annak környezetében nagyfokú rendezetlenség volt, a fal burkolata sok helyen levált, az előállító helyiségben a mosogató erősen szennyezett, rozsdás, illetve a padozat erősen szennyezett és sérült volt. A Nébih ellenőrei a helyszíni vizsgálat során az üzem érlelő helyiségében nagy mennyiségű rovarlárvára bukkantak, továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak.

ÉRDEKESSÉG!

A Casu Marzu, nyers fordításban „rohadt sajt”, magyarul a nyüves sajt egy olasz különlegesség Szardínia-szigetéről. Még, a híres Gordon Ramsey műsorvezető sztárséf is megpróbálkozott vele. A tradicionális szardíniai sajt igen magas áron kapható az igazi ínyencek számára.

 

Magyarországon nem volt ennyire megelégedve az ellenőrző szakemberek csoportja, így a kivizsgálás során mintegy 960 kg jelöletlen és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket vont ki a forgalomból, továbbá elrendelte a kifogásolt termékek megsemmisítését és hatósági zár alá helyezte a még meg nem vizsgált termékeket.

Az ellenőrzés július elején, a zár alá vett termékek elbírálásával folytatódott. A Nébih az újabb vizsgálat alkalmával csaknem 2,6 tonna terméket vont ki a forgalomból nyomon követési hiányosságok miatt.

A Nébih az üzem – harmadik időpontban tartott – utóellenőrzése során megállapította, hogy a korábbi ellenőrzés során feltárt, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat maradéktalanul kijavították, pótolták. Tekintettel arra, hogy a tevékenység felfüggesztésének indoka a továbbiakban nem állt fenn, a hatóság feloldotta az egység tevékenységének felfüggesztését.

 

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra