Élelmiszer-biztonsági tanácsok karácsonyra

Ahogy egyre közeledünk a karácsonyhoz, az ajándékokon túl előtérbe kerül az ünnepi menü is. Hogy ki és mit készít, mi a család kedvence, hagyományos, vagy modern az változó, az azonban fontos,hogy karácsonykor is figyelnünk kell az élelmiszer-biztonsági előírásokra. Talán jobban is mint máskor.

Vásárlás előtt mindig nézzünk körül az üzletben: ha nem oda illő dolgokat látunk, piszkos a helyiség keressünk egy másik üzletet. Ne vásároljunk alkalmi árustól, ellenőrizetlen helyről, még zöldséget, gyümölcsöt, édességet se. Gyanakodjunk, ha a terméket túl olcsón kínálják.

Sérült, szennyezett csomagolású terméket ne vegyünk meg, a olyan fagyasztott árukat, melyeknél a csomagolás belül zúzmarás, esetleg  tömbbé összefagyott, semmiképp se vegyük meg, mert valószínűleg egyszer már felengedett. Böngésszük át a csomagoláson található címkét is. A jelölésen rajta kell lennie: a termék nevének, összetételének, gyártójának vagy forgalmazójának. Ha érzékeny valamely élelmiszer-összetevőre, allergiás vagy speciális étrendet kell követnie, mindig alaposan olvassa el a címkét!

Mindig ellenőrizzük a fogyaszthatósági és minőség-megőrzési időt!

HAL

Ha élő halat választunk, figyeljük meg a tartályban lévő állatokat. Amennyiben elég mozgékonyak nincs köztük láthatóan beteg, vagy a víz színén lebegő, pipáló, akkor megfelelően vannak tartva. Fontos, hogy nagyobb sérülések ne legyenek rajta, amikor kiemelik az akváriumból.

Ha a pultról választunk leölt, egész halat, érdemes megnézni, hogy a kopoltyún belüli terület milyen színű. A kihalászást követően egész vörös, majd az idő előrehaladtával egyre halványul – ha már fehéres, szürkés, jobb, ha nem vesszük meg. Ugyan ez vonatkozik a hal bőrére is: ha opálos, szürkés, akkor már biztosan nem friss.

 

 

BEIGLI

A bejgli főleg búza finomlisztből, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), liszt kg-ként 1 db tojás, és víz felhasználásával készített jellegzetes omlós-élesztős tésztaféle, amelyet lappá nyújtás után  töltelékkel megkennek, rúd formájúvá feltekernek, majd kelesztés után megsütnek.

Az „általános” bejgli (vagy beigli) és a különleges bejgli (vagy beigli) előállítására és minőségi követelményeire vonatkozó szabályokat két Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, vagyis pontosan meg van határozva, hogy milyen anyagokat lehet felhasználni a készítésükhöz, az elkészült termékeknek milyen kémiai, fizikai és érzékszervi tulajdonságokkal kell rendelkezniük, valamint ezen felül a jelölésükre vonatkozó szabályoknak is meg kell felelniük.

Az előírás szerint a bejglinek legalább 250 g-nak kell lennie, a bejgli bélzetének zsírtartalma (szárazanyagra vonatkoztatva) legalább 22%-ot, míg a cukortartalma legalább 7 %-ot el kell érnie. A töltelék mennyiségének a késztermékben legalább 40%-nak kell lennie, valamint a termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyiségének a töltelékben legalább 40%-nak kell lennie.

 

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!