Figyelmeztetések Augusztus hónapban

Figyelmeztetések Augusztus hónapban

RASFF – Élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors-vészjelzések

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a RASFF-on keresztül értesült arról, hogy a Lengyelországban gyártott Activia epres joghurtban, a finn vásárlók piros műanyag darabokat találtak, valamint felhívják a figyelmet, hogy „Nem jelölt tejfehérjét tartalmazó vegán termék érkezett Magyarországra”. A belga Vegan Protein nevű 500g-os termékben 23,2 mg/kg laktoproteint mértek. A termék jelölésén nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, ezért az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat.

A Danone Kft. haladéktalanul felvette a hivatallal a kapcsolatot, és a kivizsgálást megkezdték.

„A szennyeződés vélhetően az eper alapanyaghoz köthető. Az eper alapanyagból abba a román üzembe is szállítottak, ami szerb és magyar piacra gyártja az epres joghurtot.” -áll a NÉBIH közleményében. A Danone a honlapján is közzétette az információkat.

 

A Vegan Protein kapcsán a Nébih javaslata, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el. A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktáz-hiány esetén a maradék laktáz kapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek.

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra