Gluténmentesen (GM)

Az év hatodik Szupermenta terméktesztjét a GM spagetti tésztákat vizsgálta a NÉBIH

Míg májusban jól vizsgáztak a laktózmentes tejfölök, és a laboratóriumi vizsgálatok szerint mind a 9 termék kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatt tartalmazott laktózt, azaz valóban laktózmentesnek mondhatóak, jelölési hibákat találtak csak a szakemberek, hasonlóan a GM tészták vizsgálatánál.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértői laboratóriumban ellenőrizték többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt. Ezúttal is jelölési hiányosságok akadtak, ezért az ellenőrök 3 esetben figyelmeztetésben részesítették a felelős vállalkozókat.

A vizsgált 9 termék közül 5 kukoricalisztből, míg 4 kukoricaliszt és rizsliszt keverékéből készült. Származását tekintve 4 tészta olasz, 2 román és 2 magyar gyártó terméke. Az egyik termék csomagolásán holland gyártót tüntettek fel, de valójában román cég állította elő a száraztésztát, a felelős élelmiszer vállalkozót határozatban kötelezték a megtévesztő információ javítására. A gyártók – a gluténmentességen kívül – 3 esetben a tojásmentességnek, 2-2 terméknél a laktóz-, és tejmentességnek való megfelelést is vállalták.

A LM tejfölökhöz hasonlóan a tészták mindegyike megfelelt a „gluténmentesség” kritériumának, ugyanis ez a kifejezés csak abban az esetben helytálló és használható, ha az élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez a paraméter 8 vizsgált terméknél a kimutatási határ alatt volt, míg 1 termékben 7,4 mg/kg mennyiségben – azaz határérték alatt – tartalmazott glutént a száraztészta.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai kitértek a termékek mikotoxin-, GMO-, tejfehérje- és tojásfehérje allergén tartalmára is. Jó hír, hogy az eredmények alapján valamennyi tészta megfelelő volt. A két laktózmentesnek jelölt terméknél külön vizsgálták a laktóz esetleges jelenlétét is a szakemberek, de e szempontból sem akadt probléma.

A száraztésztákra vonatkozó minőségi kritériumokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. A nedvességtartalom mellett ide tartoznak még a különböző főzési tulajdonságok (pl. szétfövés és összetapadás mértéke). A szakemberek ezen minőségi paramétereket is ellenőrizték és valamennyi tészta megfelelt az előírtaknak.

 

A Nébih ismét a jelölési hibák miatt indított hatósági eljárást, ugyanis 3 terméknél a tápérték hibás feltüntetését tapasztalták. Emiatt a hatóság, a felelős vállalkozókat figyelmeztette a hibás jelölések javítására.

A Szupermenta terméktesztjén szakértő és laikus bírák értékelték a GM tésztákat nyers-száraz és főtt állapotban is. A pontozás során érékelték a külső megjelenést, az állományt, a színt, az illatot és az ízt. A rangsor megtekinthető Szupermenta oldalán.

(forrás: NÉBIH)

 

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra