Különítsük el a tököket

Különítsük el a tököket

A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz.

A Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween időszak közeledtével a hazai áruházak a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. Veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan.

A Nébih – a vásárlók egészségének megóvása érdekében – felhívja az élelmiszer-forgalmazó vállalkozók figyelmét az alábbi megelőző intézkedésekre:

  • Az áruházakban javasolt elkülöníteni az ehető tökféléket a dísztököktől.
  • A nem ehető fajták esetében egyértelműen jelölni kell a vásárlók számára, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan.

Ugyanakkor fontos a felelős vásárlói magatartás is!

A Nébih kéri a lakosságot, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben győződjenek meg! A dísztököket pedig csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelő célzattal szabad felhasználni, Dísztököt csak díszíteni– írják a hatóság szakemberei.

A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Bár közéjük soroljuk a dekorációra használatos dísztököket is, ezek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, hiszen toxikus vegyületeket (kukurbitacinok) tartalmaznak. A kukurbitacinok rendkívül keserűek, hőrezisztensek, fogyasztásuk már kis mennyiségben (néhány falat vagy kiskanál) is komoly, kellemetlen tüneteket okoz (gyomorgörcs, hányás, hasmenés, kiszáradás).

Nézzünk pár kreatív ötletet!

Első lépésben a tök faragás könnyítése miatt fontos, hogy érett, szoba hőmérsékletű tökkel dolgozzunk.

1. Első lépésként a csúcsára rajzoljunk kört, majd vágjuk le a tetejét a sugara mentén!

2. Kanalazzuk ki a húsát és a magokat, majd kapargassuk le a tök belső faláról is a pépesebb részt, így könnyebb lesz átvágni a héját!

3. Válasszuk ki a formát, amit szeretnénk! Lehet ez két szem és egy száj, de lehet bonyolultabb minta is – ez esetben érdemes sablont használni.

4. Az éles formák használata a töklámpás védjegye; a precíz munkához szánjunk időt a faragásra, ehhez a legjobb, ha az ölünkbe vesszük a tököt, és egy éles pengéjű, kisebb késsel óvatosan, lassan vájjuk ki a formákat! A vágásnál előre-hátra mozgassuk a kést, mintha egy ágat akarnánk elfűrészelni, így nem futunk ki a vonalból!

5. Amikor a faragással kész vagyunk, olajba, vagy vazelinba mártott törlőkendővel, vagy papírtörlővel dörzsöljük át a vágott élek belső élét, valamint az egész tök külsejét – így tovább szép marad a lámpásunk.

6. Végül nincs más hátra, mint beletenni a mécsesünket, és meggyújtani! Ne tartsuk meleg helyen, mert hamar megrohad – a töklámpás elsősorban kültéri dekoráció.

De mi lapul még az ötlettárban, amivel a dísztököt rendeltetésszerűen tudjuk használni?

A világhálón több ezer ötletből lehet válogatni, hát itt van néhány, amit az otthoni eszközökkel is könnyedén meg tudunk valósítani:

  1. Használjuk fel a pogácsa-szaggató, vagy sütiformát:
  2.  Két különböző vastagságú szöggel lyukasszuk ki a kivájt tököt az általunk kitalált formákra:
  3. Használjuk komposztálható, dekoratív vázaként a csíkos dísztököket:

 

 

 

 

Jó szórakozást kívánunk és sok-sok kreatív ötletet!

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra