Liszterózis veszély! A kivizsgálások még folynak

Liszterózis veszély! A kivizsgálások még folynak

A Nébih termékvisszahívása az élelmiszer-biztonsági protokol szerint zajlik

TÁJÉKOZTATÁS

Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztották, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt (Greenyard Hungary (GH) Kft. Bajai hűtőüzem). A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

Az index.hu oldalon megjelent tudósításban az áll, hogy Nébih: nem hibázott a visszahívott zöldségek gyártója. A Magyar Időktől átvett cikkből kiderül, hogy szigorított takarítást követően megindult a próbatermelést, amit az élelmiszer-biztonsági szakemberek folyamatosan követnek és mintavételes eljárással ellenőriznek, ám ezek a termékek még nem kerülhetnek piacra. A Nébih már idén márciusban figyelmeztette a hazai fogyasztókat, hogy a hányással, lázzal járó megbetegedést vélhetően fagyasztott csemegekukorica okozta Európa-szerte, ezért mindenkit arra kért, hogy ilyen terméket csak megfelelő hőkezelést követően fogyasszon el. Nébih tájékozató itt (KATT).

A probléma azokban az országokban jelentkezett, ahol a fogyasztási szokások nem egyeznek a magyar fogyasztási szokásokkal, azaz nyersen, turmixolva vagy csak forrázva készítették el a termékeket. Baktérium okozza a liszterózist, ami a terhes nőkre, a csecsemőkre, az idős és legyengült immunrendszerű emberekre van a legnagyobb veszéllyel. A Listeriat a hűtő sem állítja meg, az 5 napnál tovább tárolt ételek veszélyesek lehetnek, ha azok megfelelő környezetet nyújtanak a baktérium terjedéséhez.

A termékek részletezése gyártó, termék megnevezése, lejárat, termékkör szerint megtalálhatóak a következő termékforgalmazók oldalain:

A kiskereskedelem részéről ebben a súlyos helyzetben a feladat a

VISSZAHÍVÁSI VÉSZTERV szerinti eljárni az alábbiak szerint:

  1. Fogyasztók tájékoztatása az üzletben a visszahívással érintett termékekről, azok azonosíthatóságáról – feltűnő helyre táblák/tájékoztatók kihelyezése.

  2. Fogyasztók által visszahozott termék árának visszafizetése (blokk meglététől függetlenül)

  3. Egységben az eladótéri fagyasztók, mélyhűtő háttérkamrák átvizsgálása, a listában feltüntetett termékek beszedése, elkülönített, jelölt tárolása

  4. Beszállító értesítése arról, hogy visszahívott termék található az üzletben.

 

Kérdés, észrevétel esetén hívja az élelmiszer-biztonsági szakértőt, az M&M Group Kft-t.

M&M GROUP KFT.

Cím: 6720 Szeged, Feketesas u.25. I/2.

Fax: 62/319-574

E-mail: info@haccp-abc.hu; Miskolczi.Sandor@cba.hu

Honlap: www.haccp-abc.hu

Ügyvezető: Miskolczi Sándor                     Mobil: +36 30-954-0919

Kapcsolattartó: Huszárik Helga                 Mobil: +36 30-954-0921

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra