Nem tudták nyomon követni, ezért fülön csípték

Egy fővárosi raktárban több mint 60 000 doboz, jogszerűtlenül forgalomba hozott étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Még június elején a középpontban a termékvisszahívások voltak terítéken, és a témakört körüljáró kerekasztal beszélgetés résztvevőiként többek között a civil szféra, az élelmiszer-előállítók és –forgalmazók, valamint az Agrárminisztérium és hatóság képviselői osztották meg tapasztalataikat, most a tettek mezejére lépett az ellenőrzés terén a Nébih.

Egy fővárosi raktárban az ellenőrzés során több mint 60 000 doboz, különböző célú étrend-kiegészítőt, például potencianövelőt, hajhullás elleni és zsírégető szert, illetve porcerősítőt vontak ki a forgalomból a hatóság szakemberei.

A vizsgálat során a Nébih ellenőrei megállapították, hogy a termékek eredetének igazolására, a nyomon követés biztosítására alkalmas dokumentum nem áll rendelkezésre. Az étrend-kiegészítőkön – egy kivételével – magyar nyelvű jelölés nem volt és az azokat kísérő tájékoztatók adattartalma sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A termékek gyártója és forgalmazója nem ismert.

 

 

A sikeres ellenőrzésre egy több társhatóság részvételével lebonyolított akció részeként került sor, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinált. A felelős(ök) személyének megállapítása folyamatban van. A forgalomból kivont termékek értéke megközelíti a 668 millió forintot.

(forrás: NÉBIH)

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra