Szegeden kitisztult a levegő

Szegeden kitisztult a levegő

A szmog nem kedvez a mozgást kedvelőknek, de az esős ősz beköszöntével csökken a levegő szennyezettsége, viszont melegen és rétegesen kell öltözni annak, aki kiteszi a lábát

A Tisza Rádió Plusz és a Szeged Ma oldal is figyelmeztetett október 18-án csütörtökön, hogy Szegeden továbbra is egészségtelen a levegő, ugyanis az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt írta: Nyíregyháza, Pécs, Szeged és Veszprém levegőjét minősítették egészségtelennek. Szegeden, a mérések alapján az elmúlt két hét folyamán többször is meghaladta a magas szálló por (PM10) koncentrációja a légszennyezettségi indexet. Ennek ellenére az önkormányzat nem adott ki szmogriadót. 

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

A légszennyezés.hu oldal bíztató képet mutat a hétvégére, ugyanis a csapadéknak köszönhetően a szálló por éréke 58%-ra süllyedt tegnap óta, tudjuk meg a reggeli mérésből.

Mozgás és légszennyezés

Az ősz beköszöntével egyre többen végeznek kültéri sportot, hiszen a hőség enyhülése kedvez a kinti mozgásnak.
Szennyezett levegőben nem kedvező az aktív mozgás, hiszen a láthatatlan, de jelen lévő, ártalmas anyagokat is belélegezzük, sportolás közben pedig nagyobb tüdőtartalékot mozgósítunk, és mélyebben, gyakrabban lélegzünk, aminek következtében jobban és mélyebbre jutnak le a tüdőbe a károsító anyagok. Ilyenkor nem érdemes kinti sportolásba kezdeni, hiszen a teljesítmény is romlik, mivel nem tiszta oxigén kerül a szervezetbe, ami miatt az izmok sem tudnak megfelelően dolgozni, és egészségünket is veszélyeztetjük vele. Válasszunk helyette valamilyen beltérben végezhető mozgásformát!

Ha mégis a szabad levegőn folytatnánk az edzést, fontos, hogy a lehető legjobban redukáljuk a veszélyes anyagok belélegzését! A levegőt szigorúan orron keresztül vegyük, kerüljük el a csúcsforgalmas időszakokat és a forgalmas helyeket, válasszuk inkább az azoktól távol eső mellékutcákat, parkokat, és a hajnali órákban sportoljunk, valamint ha van rá lehetőségünk, a magasabban fekvő területeket keressük hozzá!

Kultúra kint

Negyedjére szervezik meg a Várostörténeti Kerekezés Szegeden. Az idő helyenként felhős lesz, ám csapadékra csak az esti órákban lehet számítani, ami tovább csökkenti a levegőben úszó micropor jelenlétét, tudjuk meg a köpönyeg.hu oldaláról.

Az eseményről:

Szeged különleges lenyomata a magyar történelem alakulásának: mióta IV. Béla király 1246-ban városi rangra emelte, egy jelentősebb sorsforduló sem hagyta érintetlenül. A három részre szakadt országban török uralom alá került, majd egyre jelentősebb császári kegyeket élvező város lett, a szabadságharc alatt rövid ideig a kormány székhelye volt, a Kiegyezés pedig elhozta városunkba is a polgári fejlődés aranykorát – és akkor a 20. századról még szó sem esett! Mindez persze átitatja a városi tereket is, ezen a túrán pedig épp ezeket fedezzük fel!

A túra ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, amit itt tudtok megtenni: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdaCBA6ibNI_FIDQ7uwvJIk1YJ7bujNKB6WI2NKTu46XPUVjw/viewform

A maximális létszám 20 fő.

Útvonal:

*0. Gyülekező a Dóm téren 15.45-16.00 között

1. Mátyás tér – Alsóvárosi Templom – A középkori és a humanista Szeged
2. Pásztor utca – Napsugaras identitás, paraszti kultúra
3. Aradi vértanúk tere – A negyvennyolcas Szeged
4. Dóm tér – Trianon és a költöző egyetem
5. Reök-palota – A polgári Szeged
6. Új zsinagóga – A szegedi zsidóság

Túravezető: Tőke Márton

További túrák és kültéri aktivitások a biciklinszeged.hu -oldalon találhatóak. Jó kerekezést és kikapcsolódást!

Ha tetszett a bejegyzés, dobj egy ötöst közösségi oldalunkra! Köszi

Vissza a hírek oldalra