Változások a nem előre csomagolt élelmiszerek jelölésében

Az európai uniós előírásoknak megfelelően, a fogyasztók teljesebb körű tájékoztatását szem előtt tartva, a vásárlói tudatosság növelése érdekében az Agrárminisztérium előterjesztése alapján 2020. január 15-i hatállyal módosul az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014 (XII.17.) VMM rendelet.

 

 

 

A módosítás 2 fontos változást tartalmaz:

 1. a végső fogyasztó számára kínált nem előre csomagolt friss hús esetében (állatfajtól függetlenül) a fogyasztót tájékoztatni kell arról, ha az adott terméket korábban már lefagyasztották. Jellemző ez az értékesítési mód a halak, pacal vagy baromfi esetében is. Tehát ennek tényét az értékesítéshelyén ki kell írni.
 2. a nem előre csomagolt (pultból értékesített) friss vagy hűtött sertéshús esetén (darálthús és húsnyesedék kivételével) a származási országot jól látható módon fizikai vagy elektronikus hordozón az eladásra kínálás helyén fel kell tüntetni úgy, hogy a fogyasztó a különböző származási országú húsokat egyértelműen meg tudja különböztetni)
  • jelölés sötét színnel, világos alapon min. 5 mm-es betűmérettel kell, hogy megjelenjen
  • 200 m2 bruttó alapterületet meghaladó méretű üzlet esetében a kiírás mellett a származási ország zászlójának grafikus megjelenítésével kell megadni a tájékoztatást
   • zászló méret származási hely esetén: 50*30mm
   • zászló méret állattartás helye és vágás helye esetén: 2 zászló, egyenként 40*25mm

A fenti módosítások során az üzlet pultjában lévő friss sertés húsrészekről egyértelműen megállapítható lesz, hogy mely országból származnak, hol nevelkedtek az állatok, illetve hol kerültek levágásra.