Kedves Partnereink!

Január végéig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét!

Bővebb információt a www.nebih.gov.hu  oldalon találnak!

 

Keressen meg bennünket a közösségi oldalakon és értékelje tevékenységünket: köszönjük!

 

—————————————————————————————————-

38.-(2018.december 21.-Péntek)

Aszú- és Pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete

Az Országkóstoló sorozat részeként elkészült az aszú- és pezsgőkiválóságok 2018/2019-es kötete. A december 18-án megjelent kiadványban – a szakmai bírálatok alapján – 15 aszú- és 33 pezsgőkiválóságot ismerhetnek meg az érdeklődők.

—————————————————————————————————-

37.-(2018.december 20.-Csütörtök)

Górcső alatt a hazai hipermarket kínálat

Hipermarketek zöldség- és gyümölcskínálatát vizsgálták az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei. Az ellenőrzés elsősorban az áruházak alma- és burgonyatételeit érintette. A tapasztalt hiányosságok jobbára a gondatlan árukezelésből, illetve a jelölési elégtelenségekből származtak, és nagyobb részben az ömlesztve kínált árucikkeknél fordultak elő.

—————————————————————————————————-

36.-(2018.december 05.-Szerda)

Hal és beigli

Lassan elérkezik a karácsony, egyike azon ünnepeknek, ahol meghatározó szerepet töltenek be az ételek. Rövid összeállításunkban segítséget próbálunk nyújtani, hogy a legmegfelelőbb termékeket tudja választani a kedves olvasó.

 

—————————————————————————————————-

35.-(2018.december 04.-Kedd)

Téli ellenőrzések- Nébih akciók

Az akció célterületei között ezúttal is megtalálhatók azok az előállítók és forgalmazók, akik az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak. Ide tartoznak például a hús- és húskészítmény vagy az édesipari termék előállítók és forgalmazók, és a piaci árusok.

—————————————————————————————————-

34.-(2018.november 29.-Szerda)

A Szafi tájékoztató termékvisszahívásról

A Szafi Free és Reform termékcsalád zab alapú tagjait kellett visszahívni, mivel Fusariumot (penészgombát) mutattak ki bennük. A gyártó biztosítja vásárlóit, hogy a webshopon keresztül már a megszokott minőséghez juthatnak hozzá a vásárlók.

 

—————————————————————————————————

33.-(2018.november 27.-Kedd)

Egy szárnyaszegett egerészölyv mentése

Egy sérült egerészölyvet (Buteo buteo) találtak a Nébih Székkutasi Növényfajta-kísérleti Állomásának dolgozói a telep közelében húzódó fasorban. A madarat az állomásvezető vette gondjaiba, aki személyesen szállította el a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába.

—————————————————————————————————-

32.-(2018.november 22.-Csütörtök)

A RASSF melamint talált a tálkákban

A Magyarországra szánt használati tárgyakat a Nüby termékcsalád gyártója visszahívta. November közepén Németországból riasztott a RASSF rendszere. A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait.

—————————————————————————————————-

31.- (2018.november 12.-Hétfő)

Helytelen receptúra és RASFF riszatás a hónap első felében

A MEGGLE Hungary Kft. termékek gyártója visszahívta az 500 ml-es kiszerelésű Meggle Creme Patisserie Decor növényi habalapot. Elfogyasztása a tejallergiában szenvedők számára veszélyes, ezért kérjük, hogy akinek ilyen egészségügyi problémája van, semmilyen körülmények között ne használja fel!

—————————————————————————————————-

30.- (2018.november 08.-Csütörtök)

Zöld a fokhagyma vagy kék?

Korábban elterjedt volt az a gondolat, hogy a kínai fokhagyma rossz minőségű, ezért kékre színeződik feldolgozáskor. Pedig igazán nincs mitől tartani, sőt, vannak helyek, mint Kína, ahol a kékeszöld, vagy kék fokhagyma a Buddhára is emlékező Laba fesztivál kultikus étele.

 

————————————————- ————————————————–

29.- (2018.október 19.-Péntek)

legszennyezes.hu

Szegeden kitisztult a levegő

Szegeden, a mérések alapján az elmúlt két hét folyamán többször is meghaladta a magas szálló por (PM10) koncentrációja a légszennyezettségi indexet. Ennek ellenére az önkormányzat nem adott ki szmogriadót. A csapadéknak köszönhetően a szálló por éréke 58%-ra süllyedt tegnap óta, tudjuk meg a reggeli mérésből. Negyedjére szervezik meg a Várostörténeti Kerekezés Szegeden. Az idő helyenként felhős lesz, ám csapadékra csak az esti órákban lehet számítani.

—————————————————————————————————-

28. – (2018.október 17.-Szerda)

Sokkoló látvánnyal és rendkívül hiányos adminisztrációval szembesültek a hivatali ellenőrök

A vállalkozás ezen túlmenően sem a HACCP dokumentációt, sem az előállított termékek nyomon követéséhez szükséges dokumentumokat nem tudta bemutatni a Nébih szakembereinek.

—————————————————————————————————-

27. – (2018.október 11.-Csütörtök)

A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak

A Nébih – a vásárlók egészségének megóvása érdekében – felhívja az élelmiszer-forgalmazó vállalkozók figyelmét az alábbi megelőző intézkedésekre:
  • Az áruházakban javasolt elkülöníteni az ehető tökféléket a dísztököktől.
  • A nem ehető fajták esetében egyértelműen jelölni kell a vásárlók számára, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan.

—————————————————————————————————-

26.- (2018.október 09.-Kedd)

A megemelt vastartalom a csomag tömegét emeli, de a minőségét rontja. RASSF jelentés:

  • A termék megnevezése: Nyers csokoládés csemege – Goji Bogyó;
  • Gyártó: The Raw Chocolate Company (Egyesült Királyság)

—————————————————————————————————-

25.- (2018.október 05.-Péntek)

Potencianövelő hatóanyagokkal szennyezett étrend-kiegészítők visszahívása

A szlovákiai K&K General s.r.o. 21 Imricha termékeire figyelmeztet a Nébih. A hatóság a RASFF rendszeren keresztül értesítette a tagállamokat.

 

—————————————————————————————————-

24- (2018.szeptember 28.-Péntek)


Szeptemberben tejet és paleo müzlit hívott vissza a 
hatóság 

A német hatóság atropin és szkopolamin tartalom miatt adott ki riasztást Ausztriából származó bio, paleo müzlire. A hatóság kéri a fogyasztókat, hogy ne fogyasszanak a megvásárolt termékekből. Müzlihez tej is járul. Újabb, a gyártási folyamat során szennyeződött UHT tejet vont ki a forgalomból a Nébih. A szennyeződés elszórtan, azaz a termék nem minden dobozában fordul elő.

 

—————————————————————————————————-

23- (2018.szeptember 27. – Csütörtök)

Ólommentes Verdákat szeretnének a gyerekek és a szülők

A német nagykereskedő a háromrészes (csésze, tányér, müzlis tál) étkészletből Magyarország mellett több uniós tagállamba is szállított. A jelentés szerint a német importőr elrendelte a termék piacról történő kivonását és visszahívását. A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait.

—————————————————————————————————-

22– (2018.szeptember 13. – Csütörtök)

Lisztérzékeny mentes világ

Feltárták a kenyérbúza teljes genetikai állományát. A magyar, ausztrál, norvég, német és kínai együttműködés keretében készült tanulmány megvalósulásához alapvetően járult hozzá, hogy elkészült a kenyérbúza referenciagenomja, vagyis sikerült teljességében feltárni a búza genetikai állományát.

—————————————————————————————————-

21 – (2018.szeptember 07. – Péntek)

FoodEx2 élelmiszer-osztályozási rendszer képzés

Az EFSA(Europian Food Safety Authority)-Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság képzése a FoodEx2 élelmiszer-osztályozási rendszerre irányul. A két lépcsős webinárium 2018. szeptember 26-án és 2018.október 03.-án 11:00 órától lesznek megtartva.

—————————————————————————————————-

20 – (2018.szeptember 06. -Csütörtök)

 A nyári szezonális ellenőrzéseknek vége

Ahogyan azt júliusi bejegyzésünkben olvashatták, a tervezett Nébih akciók Tihamértól, István napjáig kibővültek Zakariásig, és az idei ellenőrzések a „street food” (utcai vendéglátás) mellett az őstermelő termékterületeit, ifjúsági- és gyermektáborokat fokozottan vizsgálták. Kiemelt figyelem irányult a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokra, a grilltermékekre, a fagylaltokra, a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.

—————————————————————————————————-

19 – (2018. augusztus 27. – Hétfő)

Figyelmeztetések Augusztus hónapban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a RASFF-on keresztül értesült arról, hogy a Lengyelországban gyártott Activia epres joghurtban, a finn vásárlók piros műanyag darabokat találtak, valamint felhívják a figyelmet, hogy „Nem jelölt tejfehérjét tartalmazó vegán termék érkezett Magyarországra”.

—————————————————————————————————-

18 – (2018.augusztus 10. – Péntek)

Csökkentett információ a kisbetűs részben

A NÉBIH, szupermenta.hu oldala felhívja a vásárlók figyelmét, hogy az élelmiszerek csomagolásán nem találhatnak már olyan jelzőt vagy megkülönböztető jelölést ami azt sugallhatja, hogy az cukorbetegeknek szánt.

—————————————————————————————————-

17 – (2018.augusztus 08. – Szerda)

Dobozból a dobogóra, sikeres saját márkás vaníliás jégkrémek

A szakemberek glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmat is mértek. A Magyar Élelmiszerkönyv az összetevők alapján 7 jégkrém csoportot különböztet meg: jégkrém, tejjégkrém, tejes jégkrém, gyümölcsjégkrém, szorbé (sorbet), tejes gyümölcsjégkrém, vizes jégkrém.

—————————————————————————————————-

16 – (2018.július 31. – Kedd)

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetési határideje lejár

A május végéig elkészített élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásuk alapján, az összeg első felét a hivatal külön elkülönített fizetési számlájára utalhatják az érintettek.

—————————————————————————————————-

15 – (2018.július 27. – Péntek)

Az alföldön tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a Nébih FIRELIFE Erdőtűz Megelőzési Programjának honlapján, a www.erdotuz.hu oldalon vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatunk.

 

—————————————————————————————————-

14 – (2018.július 26. – Csütörötök)

A 2018-as év a diszkontok és drogériák éve

Felmérések alapján tett közleményt a GFK

 

 

—————————————————————————————————-

13 – (2018.július 19. – Csütörtök)

 

ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara konferenciameghívásának eleget tettünk

A kínai Huashan város tartományi alpolgármester asszonyától Farkas Bertalan munkatársunk veszi át a tisztelet ajándékát.

 

—————————————————————————————————-

12 – (2018.július 10. –  Kedd)

A kép csak szemléltetés jellegű

Élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő tényezőket pótolták június óta

A helyszíni vizsgálat során egy hajdúsági tejüzem érlelő helyiségében nagy mennyiségű rovarlárvára bukkantak, továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak.

 

—————————————————————————————————-

11 – (2018. július 5.- Szerda )

Máris 14 piacot ellenőrzött a Nébih!

71 esetben indított hatósági eljárást a Nébih a fővárosi piacok zöldség- és gyümölcskereskedőivel szemben.

 

—————————————————————————————————-

10 – (2018.július 4. –  Kedd)

Liszterózis veszély!

A Nébih termékvisszahívása az élelmiszer-biztonsági protokol szerint zajlik. A kiskereskedelem részéről ebben a súlyos helyzetben a feladat a VISSZAHÍVÁSI VÉSZTERV szerint eljárni.

 

—————————————————————————————————-

9 – (2018.július 3. – Hétfő)

Nébih akciók Tihamértól, István napjáig

Az Agrárminisztérium élelmiszer-biztonságért felelős államtitkára Zsigó Róbert, július 1-től elrendelte a nyári szezonális ellenőrzést. „Az akció, a már megszokott, hagyományos célterületek és termékek mellett, számos új ellenőrzési szemponttal bővült, ennek köszönhetően az eddiginél szélesebb körű vizsgálatot tartanak a nyári hónapokban.”

—————————————————————————————————-

8 – (2018. június 28. – Csütörtök)

5 & 5 tipp, hogy ragadjon a tészta

Szárazt tészta helyett magunk is készíthetünk friss tésztát-mondja Helga-, mely ízében, állagában jelentősen különbözik a boltban kapható szárított verzióktól.Helga biztonsági tippjei a tésztakészítéshez.

 

—————————————————————————————————-

7 – (2018. június 22.- Péntek )

Nem tudták nyomon követni, ezért fülön csípték

Egy fővárosi raktárban több mint 60 000 doboz, jogszerűtlenül forgalomba hozott étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 

—————————————————————————————————-

6 – (2018. június 22. – Péntek)

Gluténmentesen (GM)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértői laboratóriumban ellenőrizték többek között a spagetti termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is.

—————————————————————————————————-

5 – (2018. április 26. – Csütörtök)

A tejfel felhajtás

A szupermenta.hu oldalon megjelent közleményben a szakértők a tejfölöket zsírtartalom szerinti kategóriánként vizsgálták és mivel egyre népszerűbbek a sajátmárkás-termékek 2 külföldi és 29 hazai terméket helyeztek nagyító alá, amit 17 különböző üzemben állítanak elő.

—————————————————————————————————-

4 – (2018. június 14. – Csütörtök) FRISSÜLT

Deltában az afrikai sertéspestis

Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjére kiterjedően megjelent az Országos Főállatorvos 2/2018. számú határozata. Az új rendelkezés az ASP járványügyi felmérő (surveillance) program részeként, az ország egész területén végrehajtandó intézkedéseket nevesíti és szabályozza.

—————————————————————————————————-

3 – (2018. június 6. – Szerda) FRISSÜLT

Farkas Bertalan előadást tart a Grand Caféban

Az érdeklődőket a szegedi Grand Café szerettel várja mozitermébe az egész hetes Ünnepi Könyvhét keretében belül június 6.-tól, a következő hét szerda 13.-ig.További információt Grand Café Facebook eseményéből(katt) tudhatnak meg.

——————————————————————————————-

2 – (2018. május 14. – Hétfő)

Ingyenes szakmai kiadvány vendéglátóknak

A jó higiéniai gyakorlat útmutatók célja a kockázatokkal arányos, megvalósítható intézkedések összegyűjtése az ésszerűség és az ipari gyakorlat alapján, írja a NÉBIH. A második kiadvány a 2018. március 12.-én hatályos jogszabályokat tükrözi.

—————————————————————————————————-

1 – (2018. április 13. – Péntek)
FIGYELEM! Uniós akrilamid rendelet
A rendelet meghatározza a referencia szinteket, a kockázatcsökkentő intézkedéseket, azok végrehajtásának ellenőrzését, valamint a mintavétel, és elemzés előírásait.

 

—————————————————————————————————————-

 

 

 

Tisztelt Partnereink!

 

Január végéig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét!

Bővebb információt a www.nebih.gov.hu  oldalon találnak!

HACCP Önellenőrzés Munkavédelem Tűzvédelem HACCP Élelmiszerbiztonság Élelmiszerhigiénia HACCP Szaktanácsadás engedélyeztetési tanácsadás Címketerv HACCP HACCP Önellenőrzés Munkavédelem Tűzvédelem HACCP Élelmiszerbiztonság Élelmiszerhigiénia HACCP Szaktanácsadás engedélyeztetési tanácsadás Címketerv HACCP HACCP Önellenőrzés Munkavédelem Tűzvédelem HACCP Élelmiszerbiztonság Élelmiszerhigiénia HACCP Szaktanácsadás engedélyeztetési tanácsadás Címketerv HACCP HACCP Önellenőrzés Munkavédelem Tűzvédelem HACCP Élelmiszerbiztonság Élelmiszerhigiénia HACCP Szaktanácsadás engedélyeztetési tanácsadás Címketerv HACCP HACCP Önellenőrzés Munkavédelem Tűzvédelem HACCP Élelmiszerbiztonság Élelmiszerhigiénia HACCP Szaktanácsadás engedélyeztetési tanácsadás Címketerv HACCP HACCP Önellenőrzés Munkavédelem Tűzvédelem HACCP Élelmiszerbiztonság Élelmiszerhigiénia HACCP Szaktanácsadás engedélyeztetési tanácsadás Címketerv HACCP

HACCP Önellenőrzés Munkavédelem Tűzvédelem HACCP Élelmiszerbiztonság Élelmiszerhigiénia HACCP Szaktanácsadás Engedélyeztetési tanácsadás Oktatás Címketerv HACCP

HACCP Önellenőrzés Munkavédelem Tűzvédelem HACCP Élelmiszerbiztonság Élelmiszerhigiénia HACCP Szaktanácsadás engedélyeztetési tanácsadás Oktatás Címketerv HACCP