Mossunk kezet, mint a profik

Mossunk kezet, mint a profik

A kézmosás, az egyik legalapvetőbb higiéniai követelmény, hiszen kezünk naponta számos tárggyal ezzel együtt milliárdnyi baktériummal, gombával és vírusokkal kerül közvetlen kapcsolatba.

Hazánkban jelenleg influenza járvány van, egyre nagyobb a Kínában megjelent új koronavírustól való félelem is. Azonban olyan hétköznapinak mondható fertőzések, mint a nátha, vagy enterális megbetegedést okozó kórokozókat is távol tarthatjuk egy alapos kézmosással.

Mikor mossunk kezet?

  • Rögtön azután, hogy hazaértünk
  • Főzés előtt, és közben –nyers zöldségek, gyümölcsök, húsok érintése után
  • Étkezések előtt
  • Orrfújás, köhögés, tüsszentés után
  • Beteg ismerősök látogatását követően
  • WC használata után – férfiaknál különösen fontos, hogy előtte is!
  • Szemét kidobását követően
  • Kontaktlencse kivétel/berakás előtt
  • Fogmosást megelőzően
  • Bármikor, amikor új ítéljük meg, hogy kezünk szennyezett lehet, akkor is ha nem látható a szennyeződés

Hogyan mossunk kezet?

  • Nedvesítsük be a kezünket
  • Kenjük be folyékony szappannal
  • Dörgöljük át alaposan a kezeinket, a kézfejet és a tenyeret, az ujjakat, az ujjközöket, valamint a csuklókat is, amíg a szappan nem kezd habzani. Ez kb. 30 másodpercet vesz igénybe.
  • Öblítsük le kezeinket langyos, folyó víz alatt
  • A helyes kézmosás része a szárítás, amihez mindig tiszta, száraz törölközőt használjunk

A Semmelweis Egyetem oktató videót készített a helyes kézmosásról. A videó elérhető az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=vMmjosDemwg