Mossunk kezet, mint a profik

A kézmosás, az egyik legalapvetőbb higiéniai követelmény, hiszen kezünk naponta számos tárggyal ezzel együtt milliárdnyi baktériummal, gombával és vírusokkal kerül közvetlen kapcsolatba.
Hazánkban jelenleg influenza járvány van, egyre nagyobb a Kínában megjelent új koronavírustól való félelem is. Azonban olyan hétköznapinak mondható fertőzések, mint a nátha, vagy enterális megbetegedést okozó kórokozókat is távol tarthatjuk egy alapos kézmosással.
Mikor mossunk kezet?
- Rögtön azután, hogy hazaértünk
- Főzés előtt, és közben –nyers zöldségek, gyümölcsök, húsok érintése után
- Étkezések előtt
- Orrfújás, köhögés, tüsszentés után
- Beteg ismerősök látogatását követően
- WC használata után – férfiaknál különösen fontos, hogy előtte is!
- Szemét kidobását követően
- Kontaktlencse kivétel/berakás előtt
- Fogmosást megelőzően
- Bármikor, amikor új ítéljük meg, hogy kezünk szennyezett lehet, akkor is ha nem látható a szennyeződés
Hogyan mossunk kezet?
- Nedvesítsük be a kezünket
- Kenjük be folyékony szappannal
- Dörgöljük át alaposan a kezeinket, a kézfejet és a tenyeret, az ujjakat, az ujjközöket, valamint a csuklókat is, amíg a szappan nem kezd habzani. Ez kb. 30 másodpercet vesz igénybe.
- Öblítsük le kezeinket langyos, folyó víz alatt
- A helyes kézmosás része a szárítás, amihez mindig tiszta, száraz törölközőt használjunk
A Semmelweis Egyetem oktató videót készített a helyes kézmosásról. A videó elérhető az alábbi linken:
